Кизомба

Кизомба

КИЗОМБА е един от най-популярните танцовални и музикални жанрове, създадени в Ангола. Музиката е комбинация от лиричен Зук (идващ от Португалия) смесен с африкански ритми. Кизомба възниква в края на 80-те и началото на 90-те години. Комбинация е от Семба, (предшественик на Самба) и Зук стил музика. Води началото си от Френските колонии на Карибските острови и е изключително популярна и в Португалия.

Кизомбата е още един танц от социални танцови стилове, идващи от Карибските острови заедно със салса, меренге, бачата, ча-ча. Танцът се изпълнява по двойки с бавните и леки движения, пресъздава романтичната емоция, в която музиката ни въвлича чрез нежното си звучене. В танца ясно се виждат и елементи от танго. Бачата денс феновете могат да открият голяма прилика на Бачатата с Кизомбата. Партньорите танцуват прилепени един към друг, все едно са едно цяло, а дамата е склонила нежно глава на рамото на мъжа. Иска се голяма степен на гъвкавост в коленете, тъй като твърде често от танцьорите се иска да подскачат( да се повдигат и приклякат) нагоре и надолу.

Страните, в които Кизомба е сред най-популярните танци са Гвинея-Бисау, Кабо Верде, Португалия, Ангола, Мозамбик, Екваториална Гвинея, Сао Томе и Принсипи, Източен Тимор, Бразилия. В международните салса среди популярността на чувствената Кизомба – която се появява около 2008 – започва да расте изключително през 2010, а в България през 2009 година.