Бачата

Бачата

БАЧАТА е популярна музика и танц, произхождащи от Доминиканската република и се изпълнява в ритъм 4/4. Факт, който сам по себе си говори, че няма нищо сложно в това да уцелиш такта. Достатъчно е само, поклащайки ханш и бедра да вложите много, ама наистина много чувство.

Бачата е музикална и танцова форма, която възниква по селата и в крайните градски квартали на Доминиканската Република.Произхождаща от латиноамериканската традиционна музика, изпълнявана на китара и в началото изпълнявана от певци и китаристи в евтините барове. Появява през 60-те години – за първи път бачата официално е призната като музикален стил през 1961 г., когато е направен първият звукозапис от Хосе Мануел Калдерон на сингъла “Borracho de amor” и “Que sera de mi (Condena).

Дълго време в Доминиканската република има негласна забрана за бачата. Решаващ момент в този поврат се оказва 1992 г., когато Хуан Луис Гуера печели награда Грами със своя албум “Bachata Rosa” и така бачата получава международно признание.

В началото основна тема в бачатата са романтичните истории, особено доминират историите за нещастна любов и тъга. Оригиналният термин, с които е бил наричан този жанр е бил „amargue” („горчивина” или „тъжна музика”), но после по-неутралния термин бачата станал популярен. А и истината е, че днес гледайки и танцувайки бачата ни е по-скоро горещо – горещо отколкото тъжно.

Модерната версия на танца бързо печели популярност и заради изпълнението на електрически инструменти и демонстрираното майсторство в свиренето на китара. По-бърза е от предшествениците си и е много подходяща за танцуване. По настоящем най-известната по света бачата група е Авентура. Други известни изпълнители са Антони Сантос, Ролин Родригез, Закариас Ферейра, Франк Рейес, Луис Варгас, Мончи и Александра и др. Всичко това обаче са сухи факти. Сега заредете на макс и елате при нас да изживеете емоцията на бачатата.